Want your
own Fotopage?








 
Blouse and Jilbab Collection

By: Khadijah Abdul Mannan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 23-Aug-2007 01:38 Email | Share | Bookmark
EKPLORASI B. KURUNG-Baju Kurung Moden~DSJA;design Gemilang

warna yg lembut
kain lembut B. Putih B. Merah
full baju
pola depan
pola belakang
cara nak letak pola
ketiak
lengan - design Gemilang dark red
leher - Gemilang light mat pink
belakang - cantum terus ke bhg dada
bahu - lisu atas bahu
scannned
scanned
suppose to update before Merdeka tetapi disebabkan oleh perkara yang tidak dapat dielakkan terpaksalah postponed.

Alright!

TQ kepada Kak Sham atas tunjuk ajar dan meminjamkan buku kesayangannya ini kepada Kak Khaty. Buku tu actually sudah menjadi khazanah dan tersimpan rapi di dalam almari buku beliau. Beliau membeli buku tersebut semasa menuntut dengan Noriza Fesyen~Zaman 80an (itu pun melalui Gaya Pos).

Kulit buku tu pun dah tak de.....Kak Sham kata kena koyak oleh anak sulungnya semasa baby. Tetapi, kulit tak de tidak menjadi masalah pada Kak Khaty kerana yang penting isinya.

Kepada yang berminat untuk mendapatkan pola tu...email saja pada Kak Khaty atau print saja gambar tu. Insyalaalah..ada masa Kak Khaty scan and upload kat sini. (upload scanned pd 13/9/2007)

Sempena Merdeka design Gemilang menghiasi hujung lengan dan leher. A very simple and light design - basic running stitch. Antara nampak dan tidak jerrr ..


GEMILANG STILL

Rumusan ~ 1. baju ni memang sedap dipakai terutama bahagian ketiak longgar baggy...
2. labuh baju = paras peha
3. tak de zip...boleh sarung easily
4. Kak Khaty memang admire fesyan baju ni..so DSJA = Datin Sri Jeanne Abdullah..OOOppsss

pola baju


Quote:
shukri sfawani~memang cantik!
ziana~sedap tu!
ina~try la...menariknya baju ni bila mencantum bhg lengan tu!
ina~ cuba pergi kat Ladybeads atas kiri tu...ade banyak contoh kat situ; yap tak ble gosok directly sbb labuci kebanyakannya plastik..kalau kain kusut sangat gosok dr bhg belakang with pelapik kain lain
ina~ kalau nak copy silalah berikan alamatnya spy boleh di poskan. Kalau nak pola ori mengikut ukuran badan silahlah berikan ukuran badannya. Tapi yg ni kena minimun charge skitlah.
haras ~ .tq 4 visiting
thanks eyla
simplegirl~sama macam buat blouse tetapi kita labuhkan sehingga paras above lutut (ikut suka) dan leher tebuk macam baju kurung. (if nak ubah leher jadi bentuk lain pun boleh).
nai ~ silakan lah..
lyana ~ pola ari tu dah siap kan kain dah potong ke? tunjuk kat KK tawww...
azra ~ boleh; if mesin jait dah ada sms KK ya...boleh bincang lepas raya
nadia ~ boleh tanya si amoi sifu manik kat sini: http://amoi2505.fotopages.com/

nor ~ cara lain yang akak rasa mudah ialah dengan membuat blaus biasa saja tetapi lengan kita kembangkan skit

siti ~ banyak kali submit komen? geram ke? he..he..minat tak cukup siti. kita kena ada masa untuk membuatnya. Sila mail akak kalau dah ada masa untuk belajar. akak juga akan ajar macam mana nak buat MASA ITU...
Husna & Madhiah ~ bole rujuk pola dan buat...sila silakanlah yerr...
rasshida ~ W'salam...sila check email...Inshaalah nnt akak tunjukan Kurung Moden tu
rassida ~ terima kasih kerana berminat nak belajar..sememangnya akak menggalakan sesiapa saja untuk belajar menjahit.
zura ~ pastikan ukuran anda tepat, ukuran pinggang semestinya lebih kecil dr punggung dan
dada melainkan orang itu gemok yg mempunyai ukuran mendatar dada pinggang dan punggung.. semasa melakar kita akan lukis garisan lurus dr ketiak ke punggung. kemudian pada garisan pinggang kita kedalamkan 1". buat lisu jadilah kurung moden yg bershape..faham tak?
info pasal kelas di sini yerr.. http://khatysew.multiply.com/


note: pertanyaan sila emailkan ke: khatysew@gmail.com
tqvm
KK


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net