Want your
own Fotopage?








 
Blouse and Jilbab Collection

By: Khadijah Abdul Mannan

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 7-Jul-2007 02:26 Email | Share | Bookmark
EKPLORASI BAJU KURUNG-Baju Kurung Pesak Gantung~Manik Beriring

full baju kurung pesak gantung
atas
manik beriring - manik bulat
pesak atas
2 pcs joint pinggang
pesak gantong di pinggang
leher kemasan mata latat
mata latat-close shot
tepi lengan manik bulat beriring
tepi lengan
manik bulat beriring
mata lalat bhg leher
mata lalat - leher
Assalamualaikum w.r.t...

Sessi istimewa explorasi menjahit Baju Kurung ini amat berkesan sekali.
Disamping Kak Khaty dapat mempelajari dan memperhalusi mutu jahitan
Kak Khaty juga boleh menentukan baju kurung yang manakah paling selesa
dan senang untuk dijahit. Ini memberikan suatu ide dimasa akan datang tentang
bagaimanakah cara-cara untuk mempercepatkan menyiapkan sesuatu baju kurung
dalam masa yang singkat dan menjimatkan masa.

Antara kriteria baju kurung pesak gantung ialah:-
1. pesak di sambung dan tergantung pada bahagian pinggang
2. bahagian bahu di potong
3. span mengemaskan lagi kedudukan bahu dan supaya lebih anggun

Tepi lengan Kak Khaty hiasi dengan design manik beriring - manik bulat dua colour.
Design ni very "tricky" sebab manik membentuk menjadi "bumper".



enjoy sewinggggg

Quote:
ina ~ thanks; lengan tu potong cam baju kurung biasa; ukuran pesak gantung bhg atas 3-4" dan bhg bawah pesak gantung (pinggang) tu 1.5-2.5". selamat berjaya!

ouled ~
ramai-ramai memancing ikan;
sambil memancing memakan durian;
tugas penting didahulukan;
update-meng-update bila kelapangan.


ina ~ potong boleh tak nak potong pun boleh

zianaenterprise ~ beritahu info wakil di KL?

ouled ~ biasa je....
Sungguh indah kenangan sejarah;
Istana berukir halusnya seni;
Tampak pelawat terpukaulah sudah;
foto yg cantik di tatap pasti.


zianaenterprise ~ ok; insyaallah.

ina ~ tengok saiz bandan juga; kalau saiz (medium-large) tu kena besarkan skit; ikutlah ukuran baju kurung biasa tu..spy tidak sempit dibhg bawah lengan kita nanti; selamat berjaya & happy sewing

ina ~ utk bentuk leher yg macam2 sbnrnya sama jer dgn leher bulat. e.g kalau leher V ukur bhg menyerong tepi brp panjang vertek kita nak..kemudian ukur leher bahagi 2...buatlah macam bentuk T; so jadi macam mirror image kan-terpulang brp luas bukaan yg kita suka. Faham tak?...insyallah nanti Kak Khaty cuba lukis and scan..

farah~ utk memasti susunan kain tu straight&kemas atas ke bawah lipat satu2 gosok, lepas tu jelujur dulu.kemudian barulah lekatkan zip. sekamat berjaya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4007038.ip-198-27-81.net